• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

Dentors fogászat

Esztétikai fogászat és parodontológia az ország három pontján

Tájékoztatás

1024 536 Aliz Sipos

Kedves meglévő és jövőbeli Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Marina parti és gyöngyösi rendelőink üzemeltetését 2023 február elsejétől a ZSG Dental Kft veszi át Dr. Sánta Gábor vezetésével. Dr. Bajusz Örs főorvos rendelési napjai, megszokott rendelési ideje továbbra is változatlanul elérhető marad a Dentors Kft szolgáltatásában. Dr. Bajusz Örs főorvos szolgáltatási díjai, kezeléstől függően az árlistában feltüntetett árazáshoz képest 30% főorvosi felárat tartalmaznak.

A rendelőben dolgozó kollégák személye és a rendelő gyakorlati működése, irányelve nem változik.

Dr. Bajusz Örs főorvos rendelésére az alábbi telefonszámon tudnak bejelentkezni Kovács Enikőnél: +36 70 336 1717

Mit jelent a csavarozható korona & híd?

800 450 Aliz Sipos

Rágjuk át a témát: csavarozható koronák/hidak implantátumokra.

Napi rutinnal készítünk teljes, vagy részleges foghiány esetén fogászati implantátum beültetéseket. Ez jelentheti egy fog pótlásától az alsó és felső fogak egészének pótlását is. Az eseteink 99%-ban ún. “átmenőcsavaros” cirkónium-dioxid anyagú koronákkal és hidakkal dolgozunk a Dentors rendelőcsoport mindegyik fogászatán.

Az átmenőcsavaros, vagy csavarozható korona jelentése:

Olyan fogpótlásokat értünk ez alatt, amikor a hiányzó fogak helyét implantátumokkal és rájuk csavarozható híddal pótoljuk. Ilyenkor nem szükséges minden foghiány helyére külön implantátumot beültetni, néhány implantátumra rögzített híd több fogat is pótolhat. Ma ezeket a hidakat az implantátumra nem ragasztjuk fel, hanem csavarral rögzítjük. Ezek a csavarok az elkészülés után nem láthatóak, de lehetőséget adnak szükség esetén a hidak eltávolítására.

 

A csavarozható korona előnyei:

 • A legnagyobb előnye, hogy bármilyen sérülés is történik, az javíthatóvá válik. Ha további fogak vesztése miatt egy más típusú, vagy kiterjedtebb fogpótlásra van szükség, esetleg a régi implantátum korona cseréjére vált aktuálissá, akkor roncsolás nélkül egyszerűen és fájdalommentesen eltávolítható a korona nagyobb beavatkozás nélkül.
 • Egy esetleges ínygyulladás vagy implantátum körüli gyulladást is jobban lehet kezelni ha eltávolítható a korona, és a kezelés befejeztével vissza is tehető ugyanaz. Így nem kell újra készíteni a koronát/ koronákat, ami anyagi teher lenne.
 • Precízebb professzionális tisztítást tesz lehetővé a levétel által.
 • Az íny alatt polírozható cirkónium szegély biztosítja a lágy szövetek hosszú távú egészségét.

A csavarozható korona hátrányai:

 • Mivel az átmenő csavar miatt a korona felülete megbontott, így a korona becsavarása után az implantátumba tömőanyaggal szükséges fedni azt a lyukat, így hosszú évek során szükségszerűvé válhat a tömőanyag cseréje.

Az elülső fogak esetén is ideális a csavarozható koronák alkalmazása, mivel ezekben az esetekben a fogak hátsó oldalán (nyelv felőli) található az átmenőcsavar, így az esztétikai minőséget nem befolyásolja.

A csavarozható fogpótlásokat is digitális lenyomatvétel alapján, CAD/CAM számítógépes tervezéssel készítjük, melynek a menetéről Dr. Buglyó Alida fogorvos beszél:

https://www.youtube.com/watch?v=EymULY2oTS8&t=5s

Az implantálás menetéről pedig Dr. Bajusz Örs főorvos ad alapos tájékoztatást az alábbi videónkban:

https://www.youtube.com/watch?v=U8Rn0y8c8_Y

„Fémmentes” megoldás” – Mindent a cirkónium-dioxid koronákról és hidakról!

500 500 Aliz Sipos

A Dentors rendelőcsoport mindegyikében elsősorban monolitikus cirkónium-dioxid koronákkal és hidakkal dolgozunk, na de miért és mit is jelent ez?

A monolitikus cirkónium-dioxid korona egy megbonthatatlanul egységes, kizárólag az említett anyagból készült fogpótlás (korona/híd), amit egy számítógépes tervezés és egy CNC marás segítségével kapunk meg.

A digitális fogászatban és fogtechnikában rendelőink az élvonalon járnak, jelenleg ez a technológia a legkorszerűbb és leghatékonyabb módja a hidak és koronák elkészítésének, mind esztétika, mind funkcionalitás terén.

 

Lássuk az előnyöket:

 • Fémmentes, azonban hosszútávú megoldás
 • biokompatibilis, a fémmentességéből fakadóan nem válthat ki allergiás reakciót
 • A lehető legpontosabb és legprecízebb fogpótlás-technika, köszönhetően a számítógépes tervezésnek és kivitelezésnek
 • Jelenleg a legmagasabb esztétikai értékekkel bíró fogpótlási módszer
 • Az íny változása és az évek során sem jelenik meg a hidak, koronák nyakánál fémszegély
 • Igen kemény anyag, így nem kell aggódni a lepattogzástól (1200-1400 Vickers)
 • Magas a hajlítással szembeni ellenállása, nagyobb foghiányok áthidalására is alkalmas (hajlítószilárdsága >1000 Mpa)

 

Hogyan készül el a cirkónium-dioxid fogmű?

 1. Először is egy fogorvos kollégánk előkészíti (preparálja), azaz lecsiszolja a később koronázni kívánt fogat/fogakat.
 2. Majd egy oral-scannerrel – digitális lenyomatot vesz az alsó és felső fogívekről (ami sokkal kellemesebb élmény a hagyományos lenyomatvételi technikánál, emellett pedig a pontossága is felülmúlja az analóg elődjét). A digitális lenyomatvétellel egy időben fogtechnikus kollégánk a pácienssel együtt kiválasztja a megfelelő fogszínt és a kívánt esztétikát, egyedi kéréseket.
 3. A „beszkennelt” szájképleteket fogorvos kollégánk átküldi egy ún. STL fájlként a fogtechnikusnak elektronikus úton.
 4. A tervezéseket végző fogtechnikusunk megtervezi egy számítógépes programban a koronát/hidat a digitális lenyomatra, ami tökéletesen reprodukálja a szájképleteket, fogakat, előkészített területeket a szájban.
 5. Ezután a megtervezett fog/korona szintén egy elektronikus fájlként kerül a következő állomásra, ami a CNC marás. Itt egy cirkónium-dioxid tömbből CNC marógépek végzik el a pontos munkát, ami által megkapjuk azt a tökéletes formát, amit a fogtechnikus kollégánk tervezett. Ezek a tömbök széles színskálában állnak rendelkezésünkre, így már a „nyers”, frissen kimart fogmű is az ön fogszínével azonosan készül.
 6. Az esztétikával foglalkozó fogtechnikus kollégánk speciális festékekkel induvidualizálja az elkészült koronát/hidat. Ennél az utolsó állomásnál kapja meg a fogmű végleges fényességét, aprólékos színezését a természetesség érdekében.

 

Dentors Halloweeni játék

Nyerd meg digitálisan tervezett, egyedi vámpírfogaid – Játékszabályzat

1024 850 Aliz Sipos
Játékszabályok:
A játékban részt vehet minden 18 éven felüli személy.
A nyeremény egy szájüregi digitális scannelést követő 3D tervezett, vámpírfog formájú foghéj elkészítése 2 fő részére.
A játék feltétele a posztban lévő valamelyik vámpírfogas képének “like”-olása. Ha egy meglévő saját vámpír jelmezes képet, vagy egy egyedi fogas saját faragású töklámpás képet feltöltesz a poszt alá, úgy kétszeres eséllyel indulsz a sorsoláson.
A lájkolók között 3 db Curaprox fogkefét is kisorsolunk.
A játékba 2021. 10.24. 23:59:59-ig tudsz bekerülni.
Sorsolás időpontja: 2021.10.25 12:00
A sorsolást követően felvesszük a kapcsolatot a nyertesekkel.
A nyereményt a sorsolás hetének hétköznapjain lehet igénybe venni.
A Dentors Marina Rendelőjének felhívásával lehet időpontot egyeztetni először a scanre, majd a digitális tervezés miatt legkorábban másnap az ideiglenes vámpírfog pótlás beragasztására. Javasoljuk hogy a Halloween parti előtti pénteken ragasztassátok fel a fogpótlást.
/ A Dentors Kft munkatársai és közvetlen közreműködői a játékban részt vehetnek, tölthetnek fel a játékról szóló poszt alá kapcsolódó fotókat, de a sorsolásban már nem vehetnek részt. /
Adatvédelmi tájékoztató:
Sok szerencsét a játékhoz mindenkinek!

FOGÍNY KISOKOS 1. RÉSZ (bevezető) – Fogak és az íny kapcsolata & Parodontológia?

1024 576 Aliz Sipos

Fogak és az íny kapcsolata & Parodontológia?

A FOGÍNY KISOKOS I. részében elsősorban a fogak és az íny anatómiai kapcsolatát szeretnénk nagyon röviden bemutatni.

Hogy miért tartjuk fontosnak ezt a tudást?

Úgy hisszük, ahhoz hogy megfelelően tudjuk óvni egészségünket, meg kell értenünk annak mechanizmusait.

 

FOGÁGY: a megtartó erő

A fogágy mindazon szövetek együttese, amelyek a fogakat stabilan a helyükön rögzítik.

Ide tartozik:

 • az íny,
 • a fogakat a csonthoz rögzítő gyökérhátrya rostok,
 • a foggyökér cement rétege (amelybe a rostok beágyazódnak)
 • a fogat körülvevő csont.

Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az előbb említett szövetek mindegyike érintetté válik.  A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet.

 

PARODONTOLÓGUS  – De ki is Ő?   

A fogágybetegségekkel és a fogágy „karbantartásával” foglalkozó fogászati szakág a parodontológia. A fogágybetegségekre specializálódott fogorvos pedig az úgynevezett  parodontológus, aki különböző kezelésekkel és beavatkozásokkal képes helyreállítani a szöveteket, illetve megszüntetni a gyulladt állapotot.

Budapesti, szegedi- és gyöngyösi rendelőikben egyaránt várják Önöket parodontológus szakorvosaink, akik rutinosan és előszeretettel mentik meg a fogak stabilitását, a tartószöveteket.

Következő kisokos részünkben az íny, a fogágy egészségének megőrzéséhez szükséges ínyápolási technikákat és azok eszközeit fogjuk bemutatni!

Dentors fogíny

FOGÍNY KISOKOS 0. RÉSZ – Blogsorozatot indítunk, lássuk miről fog szólni!

1024 576 Aliz Sipos

Hiába vigyázunk a fogainkra, ha az íny feladja a harcot. 

Az elmúlt évtizedekben nagyot fejlődött a fogászati és szájápolási edukáltság, de valamiért még mindig csak a fogaké az igazi reflektorfény.

Mi a baj ezzel? 

Megfelelő kezelés nélkül a fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei a fogak elvesztését is okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.

Igyekszünk mindent megtenni, hogy pácienseink az ínyképleteiket is oly szorgosan gondozzák, mint a fogaikat, ezért a jövőhéttől elindítjuk a FOGÍNY KISOKOS blog-sorozatunkat, melyben a következőket fogjuk körbejárni:

– A fogakat körülvevő anatómiai képleteket, hogy könnyebben megértsük a fogak és íny közötti nagyon fontos kapcsolatot

– A megfelelő otthoni ínyápolási technikák és eszközök: Mit és hogyan?

– Legfőbb ellenség: A fogkő

– A prevenciós rendelői kezeléseket és ezek menetét

– Rizikófaktor tényezők csoportjait – avagy mi segítheti elő a fogágy –és ínybetegségek kialakulását?

– A betegséges tüneteit, fokozatait, lehetséges kezelési formáit

 

 Tartsatok velünk minden héten, tanuljunk együtt!

 

Fogászati félelem

“Félek a fogorvostól” – Beszéljünk a fogászati szorongásról, félelemről!

1024 576 Aliz Sipos

Gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akik életük során szereztek negatív élményeket a fogászati ellátásban. Ez lehet felnőtt, vagy gyermekkori fogászati trauma, kezelés során keletkező erős fájdalomból adódó maradandó félelem, a megfelelő kommunikáció hiánya, vagy akár a kiszolgáltatottság-élmény megélése.

Általánosságban 10-ből 6 ember rendelkezik valamilyen fokú fogászati félelemmel, ami kapcsolatban állhat a menekülési és elkerülési viselkedéssel – ezáltal vezethet a fogorvosi ellátások kihagyásához, a fogak és az íny egészségének romlásához, illetve nehezítheti a fogászati beavatkozások menetét a rendelőben.

Azzal a jó hírrel tudunk szolgálni, hogy mindez redukálható bizonyos módszerekkel.

 

KAPCSOLÓDÁS

Új páciensként először kérjünk csak egy konzultációs időpontot, ahol picit megismerhetjük egymást, beszélgethetünk, kialakulhat egy kezdődő orvos-páciens kapcsolat. Sétáljunk körbe a rendelőben, próbáljunk akklimatizálódni, így kevésbé lesz következő alkalommal idegen a környezet, vegyük fel a kapcsolatot a dolgozókkal, akár egy szemkontaktus erejéig. A megnyugtató légkör, kedves asszisztens és recepciós nyugtatóan hat majd a lelkünkre.

 

KOMMUNIKÁCIÓ MINDENEK FELETT

A kommunikáció nagyon fontos alappillére a fogászati beavatkozásoknak. Teljesen rendben van, ha páciensünk jelzi a félelmeit, esetleges pszichés rosszullétét, így tudunk ebben segíteni, extra támogató közeget nyújtani mind az orvosi, mind az asszisztenciai oldalról. Nem elhanyagolható, hogy a kommunikáció során nő a bizalom, így csökken a páciensek által megélt félelem, hiszen az orvos-páciens kapcsolat meghatározó tényező a kezelések során

 

ZEN TIPPEK – hang & légzés

Indulás előtt, vagy a rendelőben, várakozás alatt könnyedebb meditációt is végezhetünk, ami segít nyugalmi állapotba kerülni. A székben ülve lassú, mély légzésgyakorlatok, a hasi légzés nagy segítségünkre lehet. Akár megkérhetjük az orvosunkat és az asszisztenst, hogy indítsanak el egy meditációs hanganyagot.

 

MONDD, MUTASD, CSINÁLD TECHNIKA

A fogászatban elterjedt technika lényege, hogy a fogorvos elmondja a kezelés lépéseit, válaszol a felmerülő kérdésekre, megmutatja a szükséges eszközöket és működésüket, majd ezután kezdődik el a kezelés végrehajtása. Ezáltal csökken a félelemérzet és a kiszolgáltatottság-kontrollvesztés érzete. Ez gyermekeknél is egy nagyon eredményesen alkalmazható technika.

 

SZERINTÜNK

A fogászati szakma nem csak a megfelelő szaktudásról szól. Nekünk nagyon fontos, hogy magas fokú empátiás képességgel rendelkező szakemberek alkossák csapatunkat, hisz mi hiába szeretjük a szakmánkat, pácienseink nagy részének eleinte nem a kedvenc programjai közé sorolható a nálunk eltöltött idő. Sok-sok éves tapasztalataink alapján a fogászati félelem és szorongás türelemmel, megértéssel, odafigyeléssel és elfogadással feloldható.

Az aktuális rendeletnek megfelelően előre tervezett fogászati ellátás csak érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy 48 órán belül elvégzett PCR teszttel elérhető!

150 150 Bajusz

Kedves Pácienseink!
Rendelőnkben továbbra is a fogászati ellátások teljes spektrumát elvégezzük.
Azonban az Önök védelme érdekében a 2021.08.06-án a Magyar Közlönyben megjelent rendelet utasításait alkalmazzuk:

Fogászati ellátás feltétele a koronavírus elleni védettség igazolása vagy a kezelést megelőző 48 órán belül elvégzett negatív PCR teszt és a kezelés napján elvégzett negatív antigén gyorsteszt, mely igazolja, hogy a vizsgálat időpontjában a szervezetében SARS-CoV-2 koronavírus nem volt kimutatható.

Ugyanez a szabályozás vonatkozik a kiskorúak kísérőire is.

Kérjük, rendelőnkbe érkezésekor a recepción mutassa be:

– védettségének igazolását (védettségi igazolvány)

– személyazonosságot igazoló hatósági igazolványát(személyi igazolvány).

Fogászati kezelésre lehetőleg kísérő nélkül érkezzen (kivétel gyermekek).

Sürgősségi fogászati ellátás esetén a fentiektől eltekinthet a rendelő, de a legnagyobb biztonságra így is törekednünk kell.

Budapesti nagyobb forgalmú várónk levegőjét

OZONOS AC-1 légfertőtlenítővel tesszük biztonságosabbá.

Dentors parodontológia kezeléstípusok

150 150 Bajusz

Dentors videók

150 150 Bajusz

Ezek itt az eddigi fogászati témájú videók, amiket a Dentors készített: