• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

A konzerváló fogászat a fogorvosi kezelések azon csoportja, amely a fogak megtartására törekszik. A fogmegtartó kezelések a nem túl súlyos fogdefektusokat igyekeznek korrigálni, úgy hogy az adott fog(ak) a továbbiakban is tökéletesen ellássák funkciójukat és esztétikusak maradjanak. A konzerváló kezelések legtöbbször helyi érzéstelenítésben zajlanak és fájdalommentesek.
GYÖKÉRKEZELÉS

Ha a fogszuvasodás vagy a fog sérülése olyan mértékű, hogy erős fájdalmat okoz, gyökérkezelés válhat szükségessé. A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbél-gyulladás, amit a mély szuvasodásból a fogbélbe jutó baktériumok okoznak. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek, a fogbél szövetei gyulladttá válnak, ami heves és lüketető fájdalommal jár. A beavatkozás során a foggyökérben (vagy foggyökerekben) elhelyezkedő csatornákat feltárjuk, majd kitisztítjuk. A frontfogakban általában egy, a kisőrlőkben egy vagy kettő, a nagyőrlőkben három, de nem ritkán négy gyökércsatorna található. A gyökércsatornák teljes hosszukban kitisztítjuk, az ott található fertőzött törmeléket pedig eltávolítjuk, majd alaposan fertőtlenítjük. A gyökérkezelés megakadályozza az a gyökércsatornában rekedt baktériumok túlélését. Gyökérkezelések előtt röntgenfelvételt készítünk, így tájékozódunk a gyökerek és a gyökércsatornák állapotáról és lefutásáról.

GYÖKÉRTÖMÉS

A foggyökér tisztítását és fertőtlenítését követően gyakran egy fertőtlenítő hatású “gyógytömést” helyezünk a csatornába annak érdekében, hogy a gyulladás és az ezzel járó fájdalom megszűnjön.
A gyökérkezelés (adott esetben a „gyógytömés”) után kerül sor a gyökértömésre. Ha csak trauma miatt sérült meg a gyökércsatorna és azonnal el tudjuk látni a pácienst, akkor gyakran azonnal gyökértömni lehet a fogat. Fontos, hogy a gyökértömést mielőbb fedőtömés kövesse, ezzel is biztosítva a megfelelő gátat a baktériumok számára.
A gyökértömés elkészülte után újabb röntgen felvételt készítünk, amivel ellenőrizhetjük a gyökértömés pontosságát.

ESZTÉTIKUS TÖMÉS

Az elmúlt években a “fehér” színű tömések szinte teljesen kiszorították a szürke amalgám töméseket a modern rendelőkben. Az esztétikus kompozit tömésekkel szinte láthatatlanul lehet eltüntetni a fogak defektusait.
Esztétikus tömés alkalmazható kisebb és közepes méretű szuvasodások ellátására mind az elülső, mind a rágófogak esetében. Az esztétikus tömések a fog színéhez igazodó, fényre kötő kompozit tömőanyagból készülnek, amely rendkívül erősen és résmentesen tapad a fogszövethez. Az esztétikus kompozit tömőanyagok többsége az UV tartományhoz közeli hullámhosszú fényre köt meg, ezért a kezelés során az egyes tömőrétegeket az orvos külön-külön világítja meg. Az így elkészült tömés ezért rendkívül tartós és esztétikus.
A fogorvos polírozással véglegesíti a fogtömést, miután megfelelő rétegnyi tömőanyag került az előkészített üregbe. A polírozás célja, hogy a fog teljes felszíne, illetve a tömés zárása tökéletes legyen, minimális esélyt adva ezzel a későbbi szuvasodásnak és elszíneződésnek.

BETÉTEK

Inlay: Nagyobb méretű szuvasodások esetén, gyökérkezelt fogak végleges ellátásakor, illetve olyan esetben, amikor a fogak felszíne nagyobb terjedelemben hiányzik a hagyományos tömés helyett érdemesebb inlay tömést (betétet) választani. Az inlay egy olyan speciális fogtömés (fogászati restauráció), amelynek során egy fogtechnikus által egyedileg készített betét kerül beragasztásra az előkészített üregbe. Az inlay-t a fogrovos által vett lenyomat alapján fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között. Az inlay készülhet porcelánból, kompozitból illetve aranyból. Az arany speciális anyagtani tulajdonságai (“kenhetősége“) miatt, még a legapróbb pontatlanságok is kiküszöbölhetők, azonban feltűnő színe miatt, sok páciens nem érzi esztétikusnak. Az arannyal szemben a porcelán vagy kompozit bázisú anyagokkal sok esetben még a fogorvos számára is nehezen észrevehető restaurációk készíthetők.

Onlay: Abban az esetben, ha a betétek kiterjednek a fogak csücskeire vagy akár azon túl, akkor onlay-ről vagy overlay-ről beszélünk.

Inlay előnyei: A betétek előnye, hogy bármilyen fogszín árnyalat utánozató, rendkívül pontosan illeszkedik az eredeti, megmaradt foghoz, kopásálló, nem törik és nem színeződik el. Laboratóriumi körülmények között sokkal pontosabb megmintázás lehetséges, továbbá a néhány perces beragasztás során jóval kisebb a tömés “aláfertőződésének” veszélye is. Az inlay-es restaurációk élettartama többszöröse lehet a szájban direkt módon kialakított fogtömésekhez képest.

FOGFEHÉRÍTÉS

Az elszíneződött fogak kifehérítése mára a fogászati rendelők mindennapos, rutin feladatai közé tartozik. A fogfehérítés teljesen biztonságos kozmetikai beavatkozás, köszönhetően az évről évre egyre tökéletesebb fogfehérítési rendszereknek.

FOGÁSZATI RENDELŐBEN TÖRTÉNŐ FOGFEHÉRÍTÉS
Fogszíne több árnyalattal lehet világosabb mindössze 30 perc alatt. Megfelelő ínyvédelem mellett fogorvosa felviszi fogaira a fogfehérítő gélt, majd speciális fény segítségével elvégzi a fogfehérítést. A kávé, tea, cigaretta okozta elszíneződés eltűnik, az eredetileg szürkés vagy sárgás fogak kivilágosodnak. Gyógyszer okozta elszíneződés esetén is megfelelő eredmény érhető el

OTTHONI FOGFEHÉRÍTÉS
A páciens fogsorára egy egyedileg kialakított rugalmas sín készül. Otthon a sín segítségével vihető fel a fogakra a fehérítő gél. Ajánlott kezelési idő 10-14 nap, mely szükség esetén megszakítható. Kiegészítheti a fogászati rendelői fogfehérítést is, amennyiben a szín frissítését szeretnénk elérni (pl. utazás, esküvő, különleges alkalmak)

GYÖKÉRKEZELT FOGAK FEHÉRÍTÉSE
Szinte minden gyökérkezelt fog elszíneződik egy idő után. Ez a jól látható területeken nagyon zavaró lehet. Ezeket a fogakat nem csak „kívülről”, hanem „belülről” is fehérítjük. Fogászati rendelőnkben eltávolítjuk a gyökértömést fedő tömést, és a helyén maradt üregbe, továbbá a látható felszínekre (kívülre) helyezzük a fehérítő anyagot.