• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

PARODONTOLÓGIA

A parodontológia az íny, a fogágy és a fogakat körülvevő kötőszövetek különböző betegségeivel foglalkozó fogászati terület. A parodontológiai betegségek egyenes következménye az ínysorvadás, amely hosszú távon a fogak elvesztését és egyéb komolyabb szövődményeket is eredményezhet.

GYULLADÁSOS FOGÁGYBETEGSÉG

A gyulladásos fogágybetegség leggyakoribb okai a dohányzás, vagy a nem megfelelő szájhigiéne miatt felgyülemlett baktériumok. Az érintett terület körül a legtöbbször gyulladásos tasakok alakulnak ki a fogak melletti ínyszövetekben.
Ezen betegségek kezelésének első lépése a gyulladás megszüntetése és az említett tasakok megtisztítása (kürettálás). A kürettálást követően néhány hét alatt a gyulladás megszűnik, a szövetek pedig begyógyulnak.
Néhány súlyosabb és hosszan tartó fogágybetegség esetén sokszor nem elegendő a gyulladást megszüntetni, hanem szükség lehet a gyulladás következtében megsérült vagy felszívódott íny vagy csontszövetek műtéti úton történő pótlása is.

FOGÍNY KISOKOS 1. RÉSZ (bevezető) – Fogak és az íny kapcsolata & Parodontológia?

1024 576 Aliz Sipos

Fogak és az íny kapcsolata & Parodontológia?

A FOGÍNY KISOKOS I. részében elsősorban a fogak és az íny anatómiai kapcsolatát szeretnénk nagyon röviden bemutatni.

Hogy miért tartjuk fontosnak ezt a tudást?

Úgy hisszük, ahhoz hogy megfelelően tudjuk óvni egészségünket, meg kell értenünk annak mechanizmusait.

 

FOGÁGY: a megtartó erő

A fogágy mindazon szövetek együttese, amelyek a fogakat stabilan a helyükön rögzítik.

Ide tartozik:

  • az íny,
  • a fogakat a csonthoz rögzítő gyökérhátrya rostok,
  • a foggyökér cement rétege (amelybe a rostok beágyazódnak)
  • a fogat körülvevő csont.

Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az előbb említett szövetek mindegyike érintetté válik.  A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert viszonylag kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet.

 

PARODONTOLÓGUS  – De ki is Ő?   

A fogágybetegségekkel és a fogágy „karbantartásával” foglalkozó fogászati szakág a parodontológia. A fogágybetegségekre specializálódott fogorvos pedig az úgynevezett  parodontológus, aki különböző kezelésekkel és beavatkozásokkal képes helyreállítani a szöveteket, illetve megszüntetni a gyulladt állapotot.

Budapesti, szegedi- és gyöngyösi rendelőikben egyaránt várják Önöket parodontológus szakorvosaink, akik rutinosan és előszeretettel mentik meg a fogak stabilitását, a tartószöveteket.

Következő kisokos részünkben az íny, a fogágy egészségének megőrzéséhez szükséges ínyápolási technikákat és azok eszközeit fogjuk bemutatni!

Dentors fogíny

FOGÍNY KISOKOS 0. RÉSZ – Blogsorozatot indítunk, lássuk miről fog szólni!

1024 576 Aliz Sipos

Hiába vigyázunk a fogainkra, ha az íny feladja a harcot. 

Az elmúlt évtizedekben nagyot fejlődött a fogászati és szájápolási edukáltság, de valamiért még mindig csak a fogaké az igazi reflektorfény.

Mi a baj ezzel? 

Megfelelő kezelés nélkül a fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei a fogak elvesztését is okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.

Igyekszünk mindent megtenni, hogy pácienseink az ínyképleteiket is oly szorgosan gondozzák, mint a fogaikat, ezért a jövőhéttől elindítjuk a FOGÍNY KISOKOS blog-sorozatunkat, melyben a következőket fogjuk körbejárni:

– A fogakat körülvevő anatómiai képleteket, hogy könnyebben megértsük a fogak és íny közötti nagyon fontos kapcsolatot

– A megfelelő otthoni ínyápolási technikák és eszközök: Mit és hogyan?

– Legfőbb ellenség: A fogkő

– A prevenciós rendelői kezeléseket és ezek menetét

– Rizikófaktor tényezők csoportjait – avagy mi segítheti elő a fogágy –és ínybetegségek kialakulását?

– A betegséges tüneteit, fokozatait, lehetséges kezelési formáit

 

 Tartsatok velünk minden héten, tanuljunk együtt!

 

Dentors parodontológia kezeléstípusok

150 150 Bajusz

Dentors videók

150 150 Bajusz

Ezek itt az eddigi fogászati témájú videók, amiket a Dentors készített:

GYULLADÁS NÉLKÜLI ÍNYSORVADÁS

A gyulladás nélküli ínysorvadás a leggyakrabban valamilyen tartós mechanikai ártalom hatására alakul ki, amely lehet helytelen fogmosás, szabálytalanul összeérő fogazatban, vagy túlságosan erős rágás miatti túlterhelés.
Amennyiben az elvesztett szövetek már nem tudnak regenerálódni, akkor szükséges lehet az íny műtéti eljárással történő pótlása. Ezek a beavatkozások hosszútávú megoldást jelenthetnek és a páciens számára csak a hosszas szájnyitás valamint a műtétet követő néhány napig tapasztalható érzékenység miatt járnak kellemetlenséggel.