• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

“Félek a fogorvostól” – Beszéljünk a fogászati szorongásról, félelemről!

Fogászati félelem
1024 576 Aliz Sipos

Gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akik életük során szereztek negatív élményeket a fogászati ellátásban. Ez lehet felnőtt, vagy gyermekkori fogászati trauma, kezelés során keletkező erős fájdalomból adódó maradandó félelem, a megfelelő kommunikáció hiánya, vagy akár a kiszolgáltatottság-élmény megélése.

Általánosságban 10-ből 6 ember rendelkezik valamilyen fokú fogászati félelemmel, ami kapcsolatban állhat a menekülési és elkerülési viselkedéssel – ezáltal vezethet a fogorvosi ellátások kihagyásához, a fogak és az íny egészségének romlásához, illetve nehezítheti a fogászati beavatkozások menetét a rendelőben.

Azzal a jó hírrel tudunk szolgálni, hogy mindez redukálható bizonyos módszerekkel.

 

KAPCSOLÓDÁS

Új páciensként először kérjünk csak egy konzultációs időpontot, ahol picit megismerhetjük egymást, beszélgethetünk, kialakulhat egy kezdődő orvos-páciens kapcsolat. Sétáljunk körbe a rendelőben, próbáljunk akklimatizálódni, így kevésbé lesz következő alkalommal idegen a környezet, vegyük fel a kapcsolatot a dolgozókkal, akár egy szemkontaktus erejéig. A megnyugtató légkör, kedves asszisztens és recepciós nyugtatóan hat majd a lelkünkre.

 

KOMMUNIKÁCIÓ MINDENEK FELETT

A kommunikáció nagyon fontos alappillére a fogászati beavatkozásoknak. Teljesen rendben van, ha páciensünk jelzi a félelmeit, esetleges pszichés rosszullétét, így tudunk ebben segíteni, extra támogató közeget nyújtani mind az orvosi, mind az asszisztenciai oldalról. Nem elhanyagolható, hogy a kommunikáció során nő a bizalom, így csökken a páciensek által megélt félelem, hiszen az orvos-páciens kapcsolat meghatározó tényező a kezelések során

 

ZEN TIPPEK – hang & légzés

Indulás előtt, vagy a rendelőben, várakozás alatt könnyedebb meditációt is végezhetünk, ami segít nyugalmi állapotba kerülni. A székben ülve lassú, mély légzésgyakorlatok, a hasi légzés nagy segítségünkre lehet. Akár megkérhetjük az orvosunkat és az asszisztenst, hogy indítsanak el egy meditációs hanganyagot.

 

MONDD, MUTASD, CSINÁLD TECHNIKA

A fogászatban elterjedt technika lényege, hogy a fogorvos elmondja a kezelés lépéseit, válaszol a felmerülő kérdésekre, megmutatja a szükséges eszközöket és működésüket, majd ezután kezdődik el a kezelés végrehajtása. Ezáltal csökken a félelemérzet és a kiszolgáltatottság-kontrollvesztés érzete. Ez gyermekeknél is egy nagyon eredményesen alkalmazható technika.

 

SZERINTÜNK

A fogászati szakma nem csak a megfelelő szaktudásról szól. Nekünk nagyon fontos, hogy magas fokú empátiás képességgel rendelkező szakemberek alkossák csapatunkat, hisz mi hiába szeretjük a szakmánkat, pácienseink nagy részének eleinte nem a kedvenc programjai közé sorolható a nálunk eltöltött idő. Sok-sok éves tapasztalataink alapján a fogászati félelem és szorongás türelemmel, megértéssel, odafigyeléssel és elfogadással feloldható.

Author

Aliz Sipos

All stories by: Aliz Sipos