• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

A DOLCE VITA és a fogak épsége

150 150 Bajusz

Megkezdődött a téli, melegben üldögélős, nassolós időszak. Ilyenkor könnyebben adjuk a fejünket egy házi süti vagy egy forró csoki elfogyasztására. Nézzük, mi az, ami az édességfogyasztás után történhet a szánkban! Hogyan óvjuk ilyen esetekben fogainkat?

Aki Halloweenkor sok cukrot és csokit fogyasztott, lehetőleg azon melegében, hogy megkapta, még mindig jobbat tett a fogaival, mint aki beosztotta több napra és nassolgat belőle. Ha már édességet eszünk, tegyük azt főétkezés után, egyszeri adag bevitelével. Így nem tartjuk fogainkat folyamatosan cukrokban gazdag közegben, hiszen a cukrok, melyek a hőn vágyott édességek jellegzetes összetevői, valóban okozhatnak fogszuvasodást. Ám akármilyen élelmiszerből, tehát gyümölcsből, zöldségből, főtt ételből vagy édességből is kerülnek a szánkba a szacharóz, glükóz vagy fruktóz vegyületek, az ott lévő baktériumok azonnal savvá bontják le azokat. Ez a sav az, ami gyengíti a fogzománcot. Ilyenkor nem szabad azonnal fogat mosni! Harminc perc elteltével tegyünk csak eleget a szájhigiénia követelményeinek, mert a savaktól felpuhult fogzománcot a fogkefével elvékonyítjuk, megsértjük és szabad utat engedünk az alsóbb réteg, a dentin felé, mely érzékeny és fájdalommal reagál a savak maró hatására. A fentiekből következik, hogy a fogszuvasodás az étkezések és az ízesített italok gyakoriságától jobban függ, mint a bevitt cukormennyiségtől.

Mindezek tudatában jó hír tehát a hedonista édességkedvelőknek, hogy nem a cukrok mennyiségének csökkentése az egyetlen megoldás a fogak megóvása érdekében. A napi 3-5 étkezés között ne nassoljunk, inkább a főétkezés után együnk egyszeri adag édességet majd fél óra elteltével mossunk csak fogat. Aki rögvest szabadulna a savaktól, az tiszta vízzel vagy savtalanító koktéllal öblögetve állíthatja vissza a szájüreg Ph értéket. A savtalanító koktél: 1 rész szódabikarbóna és 8 rész víz keverékéből álljon.

Étkezési szokásaink kis változtatásával nagyban hozzájárulunk fogaink egészségéhez. A nassolás tehát az a sarkalatos pont, melynek kiiktatása kíméli fogainkat és emésztőrendszerünket is. Kezdjük hát ezzel az aprósággal a téli ünnepekre való felkészülést. Ruhaméretünk és fogaink is a régiek maradnak. 😊