• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

Implantátum vagy protézis? – A fiatalosság nem bolondság. Szabadság.

150 150 Bajusz

Mindkettő megoldás a fogpótlásra de tudnunk kell miben különbözik egymástól a kettő és kinek mi ajánlott.

A kivehető műfogsor főként a kevés csontállománnyal rendelkező pácienseknek megoldás. A protézis készülhet műanyagból és porcelánból is. Manapság már igen élethű, a csontfoghoz hasonlatos kialakítást tudnak készíteni ezekben az esetekben, bár nem annyira egyedi, mint az egyenként beültetett, az eredeti fogat teljesen lekövető implantációs megoldás. Visszajelzések alapján, a porcelán protézis élethűbb de könnyebben sérül egy esetleges leejtés következtében. Az ár és az érték az alapanyagtól nagyban függ.

A megszokás ideje egyénenként változhat de mindenképp türelemmel és elfogadással kell lennünk magunk és új műfogsorunk felé. Az első lépés mindig az igazítás. Olyan ez, mint az új cipő, „törheti” az idegen test az ínyt. Ezt nem kell tűrni, vissza kell menni fogorvosunkhoz és addig igazgatni, állítgatni a protézist, míg nem okoz fájdalmat a viselése. Természetesen az azonnal tapasztalható esztétikai javulás mellett mindenki szeretne enni és a megszokott módon beszélni. Néhány hét alatt, rendszeres gyakorlással, hangos felolvasással a hangképzés újra a régi lesz, az evés pedig fokozatosan javul majd. A puha állagú, kisfalatos étkezéstől el lehet jutni az alma harapdálásához és az erős rostú húsok fogyasztásához.

A tisztítás, ha már kivehető a fogsor, szájon kívül történik. A használat során fellépő és jogosan kellemetlennek megélt elmozdulások egy jól beigazított és megszokott fogsor esetén nem szabadna, hogy előforduljanak. A folyamat elején ezt a kellemetlenséget rögzítő pasztákkal, műfogsor ragasztókkal lehet áthidalni.

Egy dolog viszont biztos. A protézisek nem stimulálják az állkapcsot és az ínyt olyan módon, hogy a csontszövet elegendő ingert kapjon, mint mikor gyökerek vezetik a rágó energiát a szövetek köze…így tovább csökken a csontállomány, mert használaton kívül marad.

Az implantátumok esete nagyon más. Ilyenkor az állcsontba rögzített titánium csavarokra, mint műgyökerekre kerül a műfog, vagyis a korona. Elegendő csontszövet esetén bátran használható ez az eljárás. A korszerű technológiáknak köszönhetően viszont már az erőteljesen megritkult csontszövet is pótolható. Kisebb hiány esetén elegendő a csontpótlást az implantátummal együtt bejuttatni az állkapocsba. Ha sok a hiány és a csontpótlás nagyobb mértéket kell, hogy öltsön, külön eljárás keretén belül, kb. hat hónappal az implantátum beültetése előtt kell elvégezni a „feltöltést”.

A beültetett fogak teljesen élethű hatást és érzetet keltenek. Itt a beavatkozás mértékétől függően lesznek műtét utáni reakciók. Minél kisebb az ejtett seb és minél pontosabb a pozicionálás, annál gyorsabban gyógyul az íny és lesz természetes a rágás. Amire viszont számíthatunk, hogy az implantátum helyén arcduzzanat, elkékülés léphet fel. Ezt jegeléssel lehet megelőzni vagy kúrálni. Fontos a szájhigiénia már a beültetés után rögvest. Ehhez speciális, nagyon puha sörtéjű fogkefét ajánl majd fogorvosunk. A gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású öblögetők használata ilyenkor fontosabb, mint valaha. A beavatkozást kiegészítő kezelésként követheti antibiotikum kúra, amely a műtét utáni gyulladásos folyamatokat hivatott megelőzni, megszüntetni. A szervezet ezen reakciója természetes egy új bár szövetbarát anyagra. Ha nem lázasodunk be, különösebb szövődménnyel már nem kell számolnunk.

Az implantáció óriási előnye, hogy a szájüregben visszaáll az eredeti fizikai terhelődés, az az, a pótolt fogak, mint régen, megint jelen lesznek a rágás és beszéd folyamatában. Ez a visszakapott egyensúly az arc izmainak és a csontszövetnek is csak a javára szolgál.

A két fogpótlási metódust össze is lehet párosítani. Az implantátumokra rögzített, kivehető műfogsor mind a két módszer előnyeit ötvözi. Kivehető de nem muszáj, mert elmozdulni nem tud, így alvás közben is a helyén marad. Nem nyom, az ínyhez igazodás kellemetlen fázisa kimarad és lehet szájban hagyva is tisztítani.

Kérdezzen minket, ha személyre szabott tanácsokat is szeretne kapni! Jelentkezzen be egy konzultációra! Telefonszámunk: 06 70 605 6565.

Senior Couple Eating Meal Together In Kitchen