• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

Mit tegyünk és mit ne, ha fogérzékenységben szenvedünk?

150 150 Bajusz

A hideg, a meleg, az édes, a  savanyú és olykor még a levegő is fájdalmat okozhat. Előzzük meg a bajt vagy oldjuk meg a fogérzékenység kérdését!

Ami szinte tilos, az a savas ételek utáni azonnali fogmosás. Melyek a savas ételek? Leginkább a citrusfélék, a bármilyen cukrot tartalmazó fogások, így a gyümölcsök mellett az édességek, üdítők is. Fogyasztásuk után felpuhul a fogzománc, mely egy védelmi burok a fog belső, érző rétege, a dentin és a gyökerek felett. Az így sérülékenyebbé vált „páncélt” nem ajánlott fogkefével karistolni. Elég, ha ilyenkor vízzel öblögetünk majd úgy 30 perc múlva mosunk fogat. A sajtban és a tejben lévő zsírok azonban jót tesznek a fogzománcnak, ha étkezés végén ezekből fogyasztunk egy keveset, a savas szájüregi Ph-t ellensúlyozni tudjuk.

Érdekes és megdöbbentő lehet sokaknak az a tény is, hogy a szájvizek használatát sem érdemes túlzásba vinni. A nem PH semleges öblögetők vékonyíthatják a fogzománcot, ezzel pont az ellenkező hatást érve el a fogak védelmében.

A fogfehérítés is érzékennyé teszi a zománcot. Alkalmazása után, pár napig érdemes lágy sörtéjű fogkefével tisztítani a fogakat, a fogorvostól kapott ápoló krémmel kezelni a felületet és kerülni kell a színes ételeket is. Tea, kávé, bor, erős színű zöldségek, gyümölcsök ebben az időszakban elszínezhetik a fogat.

Fizikai elváltozás is okozhat fogérzékenységet. Az íny visszahúzódása szabaddá teszi a dentint és a benne futó tubulusokat, melyek így a fogzománc védelmi funkciója nélkül kapják a külső környezetből érkező behatásokat. Ilyenkor igen könnyen reagál fogunk nyilalló fájdalommal a hideg, és/vagy a meleg hőhatásokra, a levegő áramlására.

Amire pedig nem is gondolnánk, mert mondjuk nem is tudjuk, hogy rossz szokásként vagy a kimerültség jeleként, de az álmunkban csikorgatott fogak is érzékenyek lesznek idővel. Ilyen esetek kezelésére speciális fogvédőket alkalmaznak mindaddig, míg a pszichés probléma gyökerét meg nem leli a szakorvos és terápia keretén belül feloldja a belső feszültségeket.

Más módon sérült fogaink is fájhatnak a felszínükön kialakult repedés, kopás végett. Kerüljük a túl hideg, a túl meleg ételek, italok fogyasztását és a kemény, roppanós magvak rágcsálását. Minden fizikai behatás képes roncsolni a zománcot, ami onnantól kezdve a fogérzékenység és fogszuvasodás kialakulásához vezethet.