• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

Kitört a gyerek foga? Mi a teendő?

150 150 Bajusz

Sport, játék, baleset…bármikor becsúszhat egy rossz mozdulat és akkor kész a baj.

Míg csak tejfogai vannak a gyermeknek, talán kevesebb problémával megússzuk a szerencsétlen esetet. Az orvost azonban ne hagyjuk ki ilyenkor sem. Mihamarabb jussunk el hozzá! Ha csak megütötte a gyermek a fogát és nincs aggodalomra okot adó helyzet, a pár napos fogkímélő menűsor is elegendő a biztos regenerálódáshoz. Azonban, ha érezhetően meglazult a fog, a kímélő étrend mellett, mindenképpen mutassuk meg fogorvosnak. Az elsődleges szempont tejfogak sérülése estén, hogy a maradandó fog csíráját védjük. Ehhez a lágy szövetet is el kell látni, ha vérzik a fog környéke. A fertőtlenítés, sebtisztítás mellett olykor Tetanusz oltást is be kell adni.

Letört tejfogat nem pótlunk, csak az éles törésfelszínt kezeljük. Kitört tejfogat sem helyezünk vissza, de nagyon alaposan átvizsgáljuk az ínyt, hogy a maradandó fogat biztonságban tudhassuk.

Maradandó fogak sérülése esetén a sérüléstől függően avatkozunk be. Gyökerestől kiesett maradandó fogat vissza lehet ültetni ha a lehető legrövidebb időn belül fogorvoshoz jutunk. Addig is a fogat folyóvízzel le kell öblíteni és nedves közegbe, vízbe helyezni. Célravezető ha saját nyálunkkal óvjuk. Bevett tanács az, hogy nyelvünk alá helyezve a kitört fogat, saját szánkban szállítjuk a fogorvoshoz.

Fogorvosunkat ilyen esetben hívjuk fel, mondjuk el mi történt, hogy ő is felkészülten fogadhasson rendelőjében. Ezzel is az időfaktort tartjuk szem előtt.

Kívánjuk, hogy soha ne kelljen fogat szállítania a fogorvosához, de segítünk ha a baj megtalálta Önt.