• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

Lélegezzen fel! A szájszag kezelhető.

150 150 Bajusz

A büdös lehelet csak a legkevesebb…ez a tünet már egy probléma meglétére utal. Jó, ha tudjuk, hogy apró de rendszeres szokásokkal mind egészségünket, mind megítélésünket és így emberi kapcsolatainkat is megóvhatjuk.

A szájszag kellemetlen jelenség. Több minden is okozhatja. Talán a legevidensebb mégis a szájhigiénia elhanyagolása. Négy alappillére van a tudatos fog és szájápolásnak.

A kézi vagy akár a gépi fogkefék használata mindenképp ide tartozik. Napi 2 x 2 perc fogkefés fogmosás ajánlott…sajnos az átlag, az alkalmankénti 37 másodperc… Ennyi idő alatt a fogfelszínre lerakódott plakkok még erős súrolás esetén sem távolíthatók el maradéktalanul, hiszen akkor szinte másodpercnyi idő jut csak egy fogra. A középerős fogkefék ferde sörtékkel a leghatékonyabbak, mert nem sértik meg az ínyt és a fognyakat sem borotválják meg de a sörteállás miatt a fogközök is hatékonyabb tisztítást kapnak.

A fogfelszín után, a fogközök speciális tisztítását kell jól elvégezni. Nem elég az esetenként beakadt ételmaradék fogvájóval történő megpiszkálása. Sőt ellenjavallt a fogpiszkáló használata, mert könnyen felsértheti az ínyt. Persze, ha puha és jó nedvszívó fából készült a piszkafa és még a formája is háromszög keresztmetszetű, megpróbálkozhatunk vele de a fog oldalait is napi szinten kell tisztítani inkább fogselyemmel vagy a nagyobb rések esetén fogköztisztító kefékkel, melyek egy aprócska üvegmosóra emlékeztetnek.

Harmadik és nagyon fontos szájhigiéniás teendőnk a nyelvtisztítás. Ezen szervünkön is megtapadnak az ételmaradékok, lepedék bevonat formájában. Letakarítani pedig azért kell nyelvünket, mert ennek hiányában baktériumtenyészet melegágyává alakul. A bacik anyagcsere folyamatai közben kénes gázokat termelnek és máris a büdös száj szindrómánál tartunk. Ha ezek az organizmusok idővel elszaporodnak, sajnos lepedéket képeznek a fogak kevésbé látható és elérhető helyein is, így elég hosszú idő elteltével megkövesednek és a fogkő kialakulását is eredményezhetik. Ma már sok olyan fogkefe is elérhető, melynek hátoldala nyelvtisztító barázdákkal ellátott de létezik úgynevezett nyelvkaparó eszköz is. Bármelyiket is választjuk, sokat teszünk magunkért.

Végül de nem utolsó sorban a szájöblítő szereket említjük meg, ők a fertőtlenítés mellett hosszú időtartamra védik a száj flóráját így gátat szabva a baktériumok szaporodásának.
Mindezek betartása napi, maximum 2 x 4 percet igényel. Összevetve a szájápolásra fordított energiabefektetés csekély mértékét a szájszag, a fogkő és a fogágybetegségek kialakulásának nagy kockázatával, a konklúzió, hogy ennél jobb hozama kevés befektetésnek van.

Legyen tudatos, maradjon egészséges! Olvassa tovább prevenciós tanácsainkat!

Nyelvtisztitas