• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

Az ápolt szájüreg fél egészség… hanem egész.

150 150 Bajusz

A komoly betegségek mögött egy rossz fog vagy egy gyulladt íny is állhat. Orvostól orvosig járhat valaki, javulhat és újból erőre kaphat egy ízületi betegség vagy arcüreggyulladás esetleg bőrbetegség alakul ki és még a haj is foltokban hullani kezd…

Testünk egy szervrendszer, ahol minden mindennel összefügg. A lelkünk és kedélyállapotunk nagyban befolyásolja immunrendszerünk erősségét de épp így egy gyulladt íny vagy beteg fog is kihathat az egész testünkre, ahol aztán a leggyengébb ponton másodlagos betegséget hoz létre.

A krónikusan gyulladásban lévő helyet gócnak nevezzük, mely sokszor tünetmenetes. Ha ez a góc épp a szájüregben van, attól még nyugodtan okozhat teljesen más helyen, a fogakkal összefüggésbe sem hozható betegségeket. Gyanakodhatunk fogászati góc meglétére, ha fogmosáskor ínyünk vérzik, vagy fogkövünk van és mellé elhúzódó más betegség is kínoz minket.

Végeztessünk góckutatást ha ekcéma, hajhullás, bélbántalmak, allergia vagy ízületi betegség üti fel a fejét testünkben. Szájüregi góc esetében gyakoribbak az alábbi betegségek megjelenései:

bőrbetegségek, akár pikkelysömör is,

foltokban történő hajhullás,

szív és érrendszeri megbetegedések,

ízületi bántalmak,

gyomorfekély,

vesegyulladás,

Crohn-betegség,

agyhártyagyulladás,

légzőszervi betegségek,

koraszülés.

A hiányzó, nem pótolt fogak is kellemetlen mellékhatásokat okoznak. A rágás egyensúlyának megbomlása szájzárat, nyak és hátfájdalmakat, alvászavart okozhat.

Az évente elvégzett fogkőeltávolítás és ezzel együtt átvizsgált szájüreg sok kellemetlenségtől óv meg minket. Helyezzük előtérbe a megelőzést, ne szégyelljünk rendet tenni fogaink között, kérjünk segítséget. Megéri.