• Telefonszám: +36703312346 | E-mail: szeged@dentors.com

A kortalan mosoly titka – A szájhigiénia fontossága fogbeültetés után

150 150 Bajusz

A műfog már nem lesz lyukas. Ez igaz, a high-tech anyagok nem szuvasodnak csak kipottyanhatnak ha elhanyagoljuk a szájhigiéniát.

Egy természetesnek tűnő de az eredetinél sokkal erősebb, beültetett fog gyenge pontja csak mi magunk lehetünk. Először is, az implantátum az ínyünkkel érintkezik. Ha nem tisztítjuk megfelelően az implantátumot és annak környékét, bizony könnyen plakk majd abból fogkő alakul ki és rakódik rá a műfogra. A műfogat ez nem károsítja de ugyanúgy lesárgítja mint a valódi fogakat. A probléma nem áll meg az esztétikai csorbulás szintjén, mert az ínnyel érintkező és a baktériumoktól hemzsegő lerakódás előbb vagy utóbb de gyulladttá teszi az élő szövetet. A gyulladt íny vérzik és fáj esetleg a csontszövetre terjeszti tovább a lobot. A csontban kapaszkodó implantátum itt kerül először veszélybe. A gyulladt szövet ritkulhat az implantátum pedig lazábbá válhat benne.

Mit tehetünk ez ellen? A fogmosás szabályait maximálisan be kell tartanunk és egy kicsi plusz törődést is hozzá kell adnunk a napi rutinhoz.

A 2 x két perc fogkefés tisztítás mellett a legfontosabb a fogközök takarítása. Ezt interdentális vagyis fogköz tisztító kefével, valamint fogselyemmel tehetjük alaposabbá. Ilyenkor az implantátum környékét varázsoljuk tisztává, megelőzve a baktériumok okozta helyi ínygyulladást. Teljes implantátumok, hidak esetén az egycsomós fogkefe és a szájzuhany is javasolt, hogy a fogpótlás alól is ki tudjuk szedni az ételmaradékokat.

Fontos a szájvizek használata implantátum esetén is. A klórhexidin-glukonát vagy cetilpiridin-klorid-tartalmú öblögetők a leghatékonyabbak a biofilm, az az, a plakkok kialakulása ellen. Naponta kétszer használva őket, a kellemetlen lehelet megszüntethető és a rossz baktériumok is visszaszoríthatók.

Mindezek betartása mellett évtizedekig is kitart egy-egy fogpótlás, implantátum.

Így mindig teret kaphat személyiségünk fontos része, az önfeledt nevetésre való hajlam. Ugyanakkor a kellemes és bizalomgerjesztő kapcsolatok elengedhetetlen kelléke a széles mosoly. Őrizzük meg ezeket sokáig, hogy társas kapcsolataink mindig jól induljanak!