Fogbeültetés előnyei hátrányai. Miért jó és miért rossz a fogászati implantátum?

A fogbeültetésről és a fogászati implantátumokról illetve a fogbeültetést kiegészítő kezelésekről bővebben külön a műgyökér beültetéssel foglalkozó: www.fogbeultetes.com -on talál bővebb információt.

A fogbeültetés már nem csoda, hanem rutin eljárás. Egy fogászati implantátum 90% sikerességi arányal tökéletesen csontosodik. - Megfelelő kezekben ne tartson a fogászati implantációtól!


A fogászat fejlődésével az ezredfordulóra a fogászati implantáció széleskörben alkalmazott  eljárássá vált. A foghiányok pótlására alkalmazott implantátum beültetés terjedése,  az alábbiaknak köszönhető:

 

Az ember fogait sajnos megújulni nem képes keményszövet építi fel, mely extrém erőhatásokra illetve hosszantartó kóros ingerekre elpusztul.

 

Bár kíséletek már folynak a fogak "újra növesztésére" őssejtekből még az eredmények nyomonkövetése, kiértékelése valamint az eljárások nemzetközi törvényi szabályozása miatt miatt mindennapi alkalmazására még biztosan jó néhány évet kell várnunk. 


A kialakult foghiányok pótlására számos lehetőség van, azonban ez gyakran áldozatokkal jár. Implantátum beültetése nélkül ahhoz, hogy egy sorközi foghiányt rögzített fogpótlással elláthassunk a szomszédos, sokszor teljesen ép, fogak lecsiszolására lenne szükség. Sorvégi foghiányok esetén a rögzített fogpótlások kivitelezése pedig kiegészítő támasz nélkül nem lehetséges, így a páciens jóval nehezebben megszokható kivehető pótlás viselésére kényszerülne.

 

Az előzőek miatt jelent óriási előrelépést a fogorvosi implantáció megjelenése, fejlődése és mindennapos használata.


Egy implantátumok használatával egy fog úgy pótolható teljesértékűen, hogy közben a többi fogra nem kerül többletterhelés. A funkción kívül így az esztétika is sokkal közelebb hozható a természeteshez.

 

A modern fogorvosi implantátumok olyan felületkezelt titánium esetleg cirkónium csavarok, melyeket a szervezet képes sajátjaként felismerni. Az implantátumot úgy kell elképzelnünk mint egy olyan foggyökeret, melynek apró barázdált felszínébe belenő a csont ( osseointegracio ), így a stabilitásuk csontosodás után meghaladja fogaink eredeti rögzítettségét.

 

Ahhoz, hogy egy implantátum megfelelően becsontosodhasson, a befogadó szervezetnek és a környezetnek egészségesnek, gyulladásmentesnek kell lennie.

Foghúzás után 1.5-3 hónapot várunk általában, hogy az eltávolított fog gyökerének helyén megfelelő mennyiségű és minőségű csont álljon rendelkezésre a műgyökér befogadására. Ha elegendő mennyiségű, jó állapotú a csont, egyes esetekben foghúzás után azonnal végezhető fogbeültetés, melynek elsősorban esztétikai előnye van.

Sajnos az implantációnak is vannak határai. A foghúzások utáns gyakran annyi csont botódik le a fogak helyéről, hogy megfelelő méretű implantátum elhelyezésére már nincs lehetőség. Ilyenkor először csontpótlassal, illletve a felső állcsontban gyakran arcüregemeléssel kell kezdenünk a beavatkozást.

 

Az implantátumnak beültetés után további 3 hónapra van szüksége a teljes csontosodás eléréséhez. Ez alatt az idő alatt csak olyan esetben terhelhetjük meg felépítménnyel az implantátumot, ha biztosak vagyunk annak csontosodás nélküli ( primer ) stabilitásában.

 

Az implantátumokra csontosodás után különböző fejrészek csattlakoztathatók, így felhasználhatók magukban álló szóló koronák alapjaként, hidak pilléreként vagy akár kivehető fogsorok stabilizálására.

 

Fontos, hogy a fogászati implantációra megfelelő orvost válaszzon. Sokan hirdetik magukat implantológusként az interneten. Érdemes tudni, hogy ma magyarországon és európában ilyen szakvizsga NINCS! Két fogorvosi szakképzésben található meg az implantációs tudás megszerzérének előírása: ezek a parodontológia, és a szájsebészeti szakvizsga. 

Terészetesen bármely fogorvos implantálhat ma magyararoszágon és európa nagy részén, ez a fogászati implantátum gyártó cégek lobbijának is köszönhető.

Érdemes olyan orvost választania, aki a fogpótlásokban is jártas és a készülő fogpótlások esztétikai igésnyét is szem előtt tartja amikor behelyezi az implantátumokat. Kérjük magánrendelőkben csak szájsebészeti (dento-alveloláris ill. maxillo-faciális) , vagy parodontológiai szakorvosi végzettséggel is rendelkező fogorvos "implantológussal" végezztesse a fogbeültetéseket. 


A fogbeültetésekről a könnyebb érthetőség érdekében az alábbi oldalon néhány információs videót láthatnak.


csoport tagjai